ЖИЛИЩА

»обзавеждане

Интериор в червено - Студио в мазето

В полувкопан етаж на еднофамилна къща е било предвидено да се разположи  гараж и мазе. Но с течение на времето приоритетите на всяко семейство по една или друга причина се променят. Така се случва и тук.

 

Стремежът към самостоятелност на поотрасналите деца е факт, който не подлежи на коментар, а само се търсят варианти за разрешаване на проблема. Бързи конструктивни мерки от страна на родителите и идеи от страна на по-голямата дъщеря довеждат до създаването на очарователно младежко студио на мястото на вече бившото мазе.

Като начало се премахват съществуващи и се изграждат нови стени.

След това се поставя необходимата хидро- и топлоизолация, което е от много голямо значение, защото помещението не разполага с източник на естествена слънчева светлина. Единствено към гаража има вътрешен прозорец, който е повече с декоративна цел. Ел. и ВИК захранването не пораждат проблем, защото вече има изградени съответни инсталации. Това позволява да се обособи мини-кухня и самостоятелна баня. И след като всички основни проблеми са решение, се оформя и самото студио, чието цветово решение е предоставено за избор на собственичката на малкото жилище.

От входната врата, която свързва всъщност гаража с къщата, се влиза в дневната зона, която включва кокетен седящ кът за отдих с диван и ниска масичка. Непосредствено е разположена трапезария с висока маса и  медиен кът, състоящ се от мобилен контейнер, на който има място за телевизор и DVD. Метална конструкция от отделни модули, разположена в подножието на стълбата, водеща към жилищните етажи, изпълнява ролята на етажерка.


Кухнята е обособена в ниша, създадена с помощта на преградни стени от гипсокартон. Макар и миниатюрна, в нея има всичко необходимо за едно младежко домакинство – шкафове, мивка, печка с абсорбатор и разбира се, хладилник.
Тъй като пространството е ограничено, диванът в дневния кът изпълнява и ролята на спалня – ако, разбира се, собственичката не предпочете да се изкачи етаж по-горе в бившата си детска стая.
Много специално внимание е отделено на осветлението – композиция от стенни аплици и настолни лампи – високи и ниски, заместват доста успешно източниците на естествена светлина.
В интериорното цветово решение е заложено на класическия контраст червен – черно. Изборът не еслучаен, все пак става въпрос за дамско жилище, а момичешкото розово вече е отдавна минал етап!


КМалко, кокетно, но функционално – напълно достатъчно, за да предостави необходимата самостоятелност
на едно момиче, е студиото, наследило бившето мазе! 

»обзавеждане