ЖИЛИЩА

НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ   СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

Дограми

 Професионалистите избират „ТОПЪЛ КРАЙ”

“Чех-пласт” въведе нова линия за производство на стъклопакети с гъвкав дистанционер
За подобряване на топлинната ефективност на жилищата, независимо дали става въпрос за ново строителство или реновиране на вече построени такива, голяма роля изпълнява избраната дограма на прозорците.

Дали ще бъде PVC, алуминиева или дървена, неразделна част от всеки тип дограма е стъклопакетът.

Но какво представлява всъщност този много важен елемент на дограмата, оказващ огромно значение за изолацията, видимостта, пропускането на светлината, и най-вече – за намаляване на разходите за отопление и охлаждане?!

 

Стъклопакетът е затворена херметично конструкция от две или повече стъкла, разстоянието, между които се осигурява от метална или пластмасова рамка, наричана още дистанционер. На практика, стъклопакетът е усъвършенстван съвременен вариант на двойното остъкляване.

Стъклопакетите се класифицират на база количеството на въздушните камери и се делят на: еднокамерни (2 стъкла), двукамерни (3 стъкла), три камери (4 стъкла) и т.н. В стъклопакета в същите разнообразни комбинации могат да се сложат различни стъкла както по дебелина, така и по свойства. Различават се енергоспестяващи, антирезонансни, слънцезащитни, противовзломни и други.

Добрите стъклопакети трябва да са двубариерни. Едната бариера в стъклопакета е бутилът, положен от двете страни на дистанционера, а втората е силиконът, полисулфидът или тиоколът, запълващи разстоянието между стъклата и дистанционера. В изправния стъклопакет не може да проникне вода отвън, а затворената вътре влага, заедно с въздуха при изработката му, се поглъща от молекулното сито, с което е напълнен дистанционера.

По този начин между стъклата не може да се образува кондензат.


Технологията за производство на стъклопакети с "топъл край" използва два основни вида дистанционер за производство:

- Дистанционери с конфигурация като традиционните алуминиеви, но направени от SAN (styrol Acryl Nitril Copolymer) със стъклени фибри: 35 ± 2 %, популярни като PVC дистанционери. При тази технология останалите материали и операции за производство са аналогични на конвенционалното производство с алуминиев или метален дистанционер, но топлоизолационните показатели по периметъра на стъклопакета са завидно по-добри.

- Гъвкави дистанционери DuraSeal и DuraLite. Новаторската комбинация на материали и дизайн, които се използват при производство на дистанционери TruSeal, доведе към създаване на един от най-ефективни термични продукти сред всички съществуващи до сега на пазара. Високите показатели на дистанционери TruSeal са доказани, сравнявайки коефициентите на топлопроводност и влагоустойчивостта на прозореца.

Лидерската позиция сред системи за херметизация тип „топъл край” заема DuraSeal и DuraLite, произведени от компания TruSeal. Dura-платформа е основана на уникална технология за ламиниране, която включва няколко компонента, съставляващи сложна система. Всеки компонент е със специални характеристики и изпълнява определена функция, която се отразява върху общите показатели на дистанционери.

Гъвкав дистанционер SAN (PVC) дистанционери

През 80-те години на миналия век в САЩ започва производство на еднобариерни стъклопакети (няма нужда от заливане на стъклопакета с познатите ни материали за втора бариера) с гъвкави дистанционери DuraSeal и DuraLite на TruSeal Technologies.

През последните 15 години се забелязва тенденция към преминаване на водещи световни производители на стъклопакети от традиционна многооперационна технология за херметизация на стъклопакета към еднооперационна технология с използването на гъвкав дистанционер. Тази технология осигурява завидни енергоспестяващи показатели и по-висока ефективност на производството.

Стъклопакетите с използване на гъвкави дистанционери, често наричани „система тип топъл край”, широко се използват в промишленото, обществено и жилищно строителство, в това число с използване на енергоспестяващи, ламинирани, рефлектни и декоративни стъкла, а също така в транспорта, и в хладилни камери.

Производството на еднобариерен стъклопакет с гъвкав дистанционер, в сравнение с традиционната многооперационна технология за производство на стъклопакета, има редица предимства:

- не е необходимо прилагане на вторична херметизация;
- производство на стъклопакети (прозорци) с различни форми и размери без използване на допълнително оборудване;
- ниски разходи за труд и енергия;
- не са необходими големи производствени площи и складови помещения;
- високи топлинни и херметизационни качества;
- увеличена дълготрайност на стъклопакета (около 30 години).Българската компания „Чех-пласт” ООД - в потвърждение на новаторския си дух, пусна в експлоатация нова линия за производство на стъклопакети с гъвкав дистанционер DuraSeal на американската фирма TruSeal Technologies.

Преса от линията Стъклопакети с DURASEAL

Безспорните предимства на технологията с използване на DuraSeal и DuraLite, (т.нар. система “топъл край”), могат да се обособят в две направления.

Първото е в намаления брой операции при производството на стъклопакети по тази технология (4 операции) от стандартната (8 операции ).

Второ - безспорните експлоатационни предимства на продуктите от TruSeal – DuraSeal и DuraLite в сравнение с другите познати дистанционери и най-вече алуминиевите.

Върху дистанционери DuraSeal и DuraLite в производството на TruSeal Technologies са правени изключителни изпитания както в лабораторията на TruSeal, така и в лаборатории на независими организации. Изпитанията са потвърдили завидни термични характеристики и дълготрайност в сравнение с тези показатели на аналогичните дистанционери. Използвайки многокомпонентна структура и уникални процеси на ламиниране, TruSeal е разработил семейство дистанционери, имащи изключителна дълготрайност с отлични термични характеристики.

Всичко това, заедно с простотата на нанасяне и липса на вторична херметизация, прави дистанционери на Dura-платформа от TruSeal най-добрата алтернатива на всякакви други дистанционери както по качество и по цена, така и в отношение на по-голямата производителност и надеждност.

DuraSeal запазва енергията с 50% повече от обикновен U-образен метален дистанционер, и с 90% повече от алуминиев дистанционер. В DuraLite гофрираният алуминиев разделител е заменен с поликарбонат, което още повече намалява коефициента на топлопроводимостност и прави DuraLite лидер сред другите системи тип “топъл край”. Благодарение на своята „загрята” с въздух структура дистанционерите на TruSeal увеличават температурата в крайната зона на стъклопакета с 4-6 оС, което увеличава общата температура на стъклопакета и осигурява допълнителен комфорт и топлина в дома.

С повишаването на температурата в крайната зона на стъклопакета с 80% се намалява вероятността на появяването на конденз и напълно изключва замръзване и образуването на скреж в края на стъклопакета.
Дистанционерите DuraSeal и DuraLite са напълно съвместими с инертни газове и притежават отлични характеристики за удържане на газовете.

Залепващият слой и херметиката се явяват неотменна част от системата за дистанционери, поради което няма необходимост от използването на втора бариера от полисулфид, бутил или полиуретан.
Стъклопакетите с гъвкави дистанционери DuraSeal и DuraLite са най-подходящите за влагане при изграждане на пасивни и нискоенергийни сгради, към които компания “Чех-пласт” е насочила продуктовата си гама, напълно в унисон с актуалните тенденции в Европа и света.


Вижте и видео!

 

Повече информация за новата производствена линия можете да получите ТУК


За повече информация и контакти:

“Чех-Пласт“ ООД
Гр. Враца, Източна промишлена зона
тел: 092 / 664 540, 664 541, факс: 092 / 663 326
e-mail: cheh_plast@abv.bg
София: кв." Лозенец", ул."Златовръх" 7 офис 3, тел.: 02 / 929 27 35
              ж.к. Стрелбище, ул. Твърдишки проход № 21, тел.: 02 / 8581907
Ловеч: ул. Княз Имертински 75, тел.: 088 952 72 20, факс: 068 / 445 05
Бургас: тел.: 088 723 18 74


www.chehplast.com

 

 

 

Дограми

 

  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

 

 

 

 

Перфектна вътрешна топлоизолация със СЕЛИТРОН

Перфектна вътрешна топлоизолация със СЕЛИТРОН

  

 

 

 

 © 1994 - 2020 jilishta Products. All rights reserved. Reklama