ЖИЛИЩА


Къща над реката
Къща-бижу между небето и земята Къща, през която преминава река

НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВИНИ БЛОГ РЕМОНТИ - ОБЯВИ Абонирайте се за RSS канал

архитектура - архитектурни проекти

Жилищна кооперация „МИКЕЛЕ”

гр. София, кв. Малинова долина, бул. „Климент Охридски”

ЗП - 255 кв.м
РЗП – 1119 кв.м

........

Той простря ръката си напред и каза: „Да бъдат 255 кв.м. партер с просторно фоайе, охрана, складове и осем гаража. Зората да бди над входа, а сълбите да изпращат залеза. Като дърво от земята да израстне и клони в короната да има.” И стана. Той се отдръпна, леко присви очи и видя, че е добро.

И стана вечер, и стана утро – ден първи.

„Да бъдат 288 кв.м. жилищен етаж и да се подреди тъй щото да се съберат три орехови врати на стълбищната площадка, с три сребърни ключа и три самостоятелни апартамента, по един зад всяка врата. Първият да гледа на юг, като едновременно с това да вижда целия дневен път на слънцето. Да е стъкмен най-гиздаво, щото е наречен за най-заслужилите. Да си има дневна стая, кухня с трапезария, голяма тераса и поне три спални за почивка. Баните, тоалетните и другите обслужващи помещения да са в изобилие. Голяма челяд и сума народ да добруват свободно и щастливи да бъдат.

Вторият и среден по ред да е среден по хубост. Да си има и спалня отделна, и дневна, и кухня, та даже и баня с тоалетна да има. И всичко това на шир от 70 квадрата. Да гледа към улица и тераса да има, килер, голям гардероб и всичките му там салтанати.

Третият, малкият, сам да се гледа. Всичко да има, ама без зор да го кара. Топло да е, тихо да е и щастие да витае из них. Добре ще е стените да се местят и както на стопанинът му е угодно, тъй да кордиса семейното лоно и телевизора и масата даже. На тавана лампа да има и стоящи тук-там, и светлината да пазят, че когато мракът се спусне, благо слово да можеш да пишеш или друго угодно дело да вършиш.” И стана. Той се отдръпна леко, пак присви очи и видя, че е добро. Много добро. Много, много добро. „Нека бъдат два етажа от това добро” – рече той, пъхна ръката си в джоба и закрачи по мокрия паваж.  И стана вечер, и стана утро – ден втори.

Утринният вятър леко се плъзгаше по голата му глава, завиваше зад ушите и се спускаше като ледена тръпка отзад по гърбнака. Той стоеше върху творението си и рееше поглед из необятната панорама, разкриваща се от височината на четвъртата плоча. Свободата на духа, която го беше обзела го караше да се чувства безплътен. Това място беше специално. Тук трябваше да остане чисто. Необременено от материя и конфликти. Тук трябваше да властва свободната енергия в първичната си форма. „Да бъдат 288 кв.м покривна тераса с ясни площи и място за отдих. Слънцето да господства над сенките, а плажни шезлонги, хамаци и ниски дивани да осмислят пространството. На изток огнище да има, че вятърът често от запада духа. И хладилник и маса наоколо да са, за общото благо и удобство на всички.” И стана. Той отново присви очи и видя, че е добро. И стана вечер, и стана утро – ден трети.

Утринният вятър леко се плъзгаше по голата му глава, завиваше зад ушите и се спускаше като ледена тръпка отзад по гръбнака . . . до върха на опашката.
........


арх. Марин Попов - 0888 694 119
арх. Гергана Попова - 0888 66 25 88

 

Гугъл+ страницата на Жилища Facebook страницата на Жилища Follow Me on Pinterest

 

 


 

статии - архитектура - архитектурни проекти

 

 

  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

 

КАМАРА НА АРХИТЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

 

 

 

 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Reklama