Биокамина - стояща Градински шезлонг Беседка
Дървени градински къщи Градински мебели Шезлонг - ложа Neila Градинска беседка -
3/3 м - Финландия
Детски люлки с катерушка за градината Къщички за птици Импрегнатори за дърво
Детски люлки Пречиствателни станции за къщи / за 5 и 8 еквивалент жители/ Къщички за птици Импрегнатори за дърво в градината
 
НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ ЗА ГРАДИНАТА

статии - за градината

Кованото желязо – елемент от обзавеждането на градината

Историята на кованото желязо води своето начало от най-древни времена, когато предимно в земеделието хората са се нуждаели от сечива за обработка на земята. През вековете изделията от ковано желязо доказват своята актуалност и приложимост както в интериора, така и в екстериора – при обзавеждане и оформяне на дворното пространство.
Те стават не просто елемент на изкуството, но придават удивителна изящност и уют на дома. Внасят една непреходност и стабилност на фона на променливите тенденции и постоянно сменящи се стилове и вкусове.

През вековете изделията от ковано желязо доказват своята актуалност и приложимост

Стол и маса от ковано желязо Дракон в парапета
Интериорната ориентираност на железарството се откроява най-вече през 19-ти век, когато се създават условия за засилено църковно и жилищно строителство, при което са необходими не само най-различни по размери гвоздеи, но също така брадви, панти, дръжки за врати, чукчета, куки, вериги, свещници, полилеи и т.н. В постройките вече се изисква от железарството не само технически услуги, но и идейно, и естетически издържани украси и предмети. По този начин се дава превес на тази тематично-художествена страна на железарските изделия. Свой отпечатък налага и тенденцията за механизация и бягство от ръчната изработка, макар да се запазва правилото, че истински оригиналните и изпълнени с дух предмети, елементи и украси от ковано желязо са тези, произлезли от майсторството на човешката ръка. Започва въвеждането на струговете, на бор-машините, болтовете и оксижена. На места техниката унищожава самобитните форми, лишавайки от чувство творенията.
С времето се поражда носталгия по онази, най-първична форма на кованото желязо, създадена с помощта на най-обикновен чук, секач или пробей и естествено, човешкото умение.

Елегантна спалня ат ковано жилязо


Интерес представляват художествените форми от ковано желязо, които по един или друг начин намират своето място в съвременния български дом – легла и спални, масички, цветарници, конзоли, декоративни решетки и пана, свещници, решетки и аксесоари за камини, парапети, козирки и леки метални конструкции. Желязото добре кореспондира и с други материали като стъкло, дърво, тухли и бетон, което позволява направата на различни и тематично обособени произведения на изкуството.
Кованото желязо намира своето приложение и в жилищния интериор, но най-вече  се използва в екстериора - в градината или двора под формата на красиви беседки, масички, пейки, столове, шезлонги, на терасата като парапети, като орнамент на вратите или като ограда, като красив акцент в тухления зид, при изработката на външни осветителни тела и др.
Пословичната здравина на метала и таланта на майсторите се обединяват в един съюз, който става извор на изящни и вълнуващи, запомнящи се и неподражаемо елегантни форми на изделията от ковано желязо, които са повече от изкуство.

Парапети от ковано желязо за огради


статии - за градината

  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

 

Тенти. Сенници. Паравани

Тенти. Сенници. Паравани

Градинска техника - бензинова.

Градинска техника.
Бензинови ножици за жив плет. Тримери. Храсторези.

Градински шезлонг

Шезлонг - ложа Neila

Биокамина - стояща

Дървени градински къщи

Градински мебели

Къщички за птици

Къщички за птици

Импрегнатори за дърво

Импрегнатори за дърво в градината

 

 

 

© 2009 jilishta Products. All rights reserved.