ЖИЛИЩА

 
НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ ЗА ГРАДИНАТА

статии - за градината

Градината – вълшебство от цветове и ухания (смесени храстови бордюри)

Градината е мястото, в което всички с удоволствие прекарваме свободното си време – след работа или през уикендите. Всеки, който има възможност да притежава макар и малък вътрешен двор или дори скромна градинка край дома си, би могъл да се счита за истински богат!

Храстите и дърветата придават завършен вид на градината. Освен това, храстите намаляват силата на ветровете, създават уединение, решават отчасти проблема с плевелите и не на последно място, скриват не особено красиви
гледки. Инвестицията в тях е съвсем оправдана, тъй като те многократно възвръщат вложените средства и грижи.

Традиционно място за разположение на храстите е храстовия бордюр или също, и в смесения бордюр.

При храстовия бордюр се засаждат различни храсти и дървета, и така в единия край на градината се издига масивна зелена стена. От огромно значение е правилното планиране.

Най-подходящ е стъпаловидния ефект – високи храсти и дървета в задната част, със среден размер по средата, а отпред – ниски храсти, храсти-джуджета и почвопокривни. Добре е геометрично правилният наклон да се разчупи като се засадят колоновидно или конусовидно растения със среден размер близо до предната част на бордюра.

Целта на бордюра е разнообразието – като се погледне към бордюра по което и да е време на годината, в него да има приятна смесица от цветове и форми.

В повечето градини храстовият бордюр е лукс и затова смесеният бордюр е много по-популярен.
Правилата са същите като при храстовия, но в смесения има много джобове и ниши, в които се отглеждат недървесни растения.

За постоянна рамка на бордюра се използват дървета и храсти, при които трябва да се търси целогодишния ефект – през всички месеци от годината по растенията да има листа и цветове. Затова наред с листопадните храсти се засаждат и вечнозелени растения. В бордюра трябва да се включат и най-различни форми – само овални стоят доста скучно. Хубаво е да се използват плачещи и почвопокривни сортове, а иглолистните да са с различна форма.

 

Снимки: „Градински център - Божилови” www.bojilovy-bg.com

 

 

статии - за градината

  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

Тенти. Сенници. Паравани

Тенти. Сенници. Паравани

Градинска техника - бензинова.

Градинска техника.
Бензинови ножици за жив плет. Тримери. Храсторези.

Градински шезлонг

Шезлонг - ложа Neila

Биокамина - стояща

Дървени градински къщи

Градински мебели

Къщички за птици

Къщички за птици

Импрегнатори за дърво

Импрегнатори за дърво в градината

 

 

 

 

© 1994 - 2011 jilishta Products. All rights reserved.