ЖИЛИЩА

Биокамина - стояща Градински шезлонг Беседка
Дървени градински къщи Градински мебели Шезлонг - ложа Neila Градинска беседка -
3/3 м - Финландия
Детски люлки с катерушка за градината     Импрегнатори за дърво
Детски люлки     Импрегнатори за дърво в градината
 
НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ ЗА ГРАДИНАТА

статии - за градината

Градинско осветление: Градината – красива и през нощта

Цветове, аромати, красива феерия от различни растения – особено през топлите месеци градината е най-ефектното и предпочитано място за почивка, където човек с удоволствие се отпуска след изморителния ден. Но ефектът  и от най-прекрасната градина ще остане донякъде скрит през ясната и наситена с романтика нощ, ако не е предвидено допълнително осветление. 

А когато е проектирано и изпълнено конкретно насочено към някой кът в градината осветление, ще се разкрие неговата прелест и в едно друго, почти вълшебно измерение.

 

Първо, осветлението е абсолютно необходимо при входната врата и алеята или пътеката, която отвежда до нея – едва ли някой би си и помислил, че е възможно да открие „пътя към дома” пипнешком. Но това не е достатъчно – за осветяване на предпочитаните места в градината – беседка, веранда или кът за хранене на открито, също е необходимо да се помисли, ако все още такъв тип осветление не е вече факт. Осветлението в градината, реализирано чрез различни видове осветителни тела – фенери, аплици, прожектори, подчертава къщата и пространството около нея, както и разкрива неподозирани ефектни елементи от организацията на дворното пространство.

 


В зависимост от предназначението и принципа си на действие осветителните тела се разделят на две групи – градински лампи и прожектори.

 

Градинските лампи са почти винаги в основата на всяка система за външно осветление. Поставят се обикновено до входната врата и покрай основните алеи или пътеки в градината.

Прожекторите излъчват насочена светлина, която предимно се използва за осветяване на отделни части от къщата или градината. Те нямат декоративна функция, поради което външният им вид не е претенциозен или с някаква специална форма. Затова при монтиране се търси вариант, при който да останат скрити или почти незабележими.

Тъй като градинските лампи се забелязват и през деня, е необходимо да се вписват с формата  и дизайна си в общия стил на къщата, като понякога и го определят.

 

 

 

 

 

 

Границите на стиловете, в които се произвеждат, доста се сливат и размиват, но основно могат да се определят като ретро и съвременни.

 Едно правилно и добре организирано осветление в градината е в състояние дори да прикрие или приглуши някои дефекти в изпълнението на къщата и двора, да подчертае архитектурата на сградата или декоративните й украси. 

При изработване на системата за осветление е много важно да се вземе предвид архитектурния проект на сградата, както и индивидуалните предпочитания за осветяване на различни кътове в градината. Определя се стила на осветителните тела, кои ще са основните и кои поддържащи, както и цялостната композиция на бъдещата нощна визия на двора.

Избраните лампи могат да бъдат различни по височина, по брой на абажурите, по начин на монтаж и дори по стил.
Ако срещате затруднения при разположението на осветителната система, най-добре е да се доверите на специалисти, за да бъдете сигурни в прекрасния нощен ефект от красивата ви градина.

 

 

 

 статии - за градината

  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

Соларни лампи

СОЛАРНИ ЛАМПИ

Фенери, аплици, стоящи лампи за градината.

ГРАДИНСКО ОСВЕТЛИНИЕ

 

 

 

 

© 1994 - 2011 jilishta Products. All rights reserved.