ЖИЛИЩА

Жилища - нов брой

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ
  РЕМОНТИ - ОБЯВИ
 
статии - архитектура

УМНИ КЪЩИ ЗА УМНИ ХОРА!


 

 

 

 

 

 

 

Bookmark and Share  

През последните години в архитектурата и строителството все повече навлизат постиженията на науката за интелигентната сграда, наречена  Домотика.  Това е дисциплина, резултат на Третата индустриална революция – годините след 60-те години на 20 –ти век до наши дни, която внедрява и използва в дома/сградата всички най-модерни системи на електронната, комуникационната, електротехническата, роботиката  и др. индустрии, с цел да се постигнат следните резултати:

  • комфорт на обитаването и повишаване качеството на живот

  • подобряване сигурността на обитаване

  • икономия на енергия

  • намаляване амортизациите на сградите и предотвратяване на аварии

  • мониторинг на процеси, параметри и  разходи по обитаване или бизнесползване

Появява се термина „антропизиране” на  сградната среда – т.е., максимално приближаване и активно контролиране /автоматизиране/ на параметрите, в зависимост от нуждите на човека – като температура, осветеност, влажност, сигурност, отваряне-затваряне на прегради, удобство при използване на домакинските уреди, възможно най-ниско енергопотребление с цел осигуряване на комфорт на достъпна цена.

Горните характеристики  определят и дефинират Интелигентната къща, а те могат да се контролират от потребителя от различни входни точки като бутони, дистанционни, гласово разпознаване, чувствителни екрани, компютърно програмиране, интернет  и др.
За да си представим по-лесно такава среда, може да си дадем сметка за какво мечтаем да имаме у  дома... Всеки от нас би искал да знае колко топло е през зимата в къщи и дали няма да се прибере в „ледена пещера”... Няма проблем – от офиса поглеждаме през интернет и виждаме колко градуса е в хола, в  спалнята ...

Ако не ни харесва – просто кликваме и променяме с едно движение температурата!  Като се приберем и приближим портмонето си до вратата, тя се отваря - просто защо тогава ни е ключ, когато една от нашите банкови карти ни служи и за това... В момента, в който къщата „разбере”, че сте се прибрали, „отпушва” водоснабдяването /иначе то е спряно, за да няма наводнения/. 

Започват да „играят” вашите любими сценарии на осветлението и електронни стенни картини, а уредбата пуска предпочитана музика! През нощта, докато спите, сензори следят за дим, газ и други неприятности, щорите са пуснати отвън... На сутринта, след като се събудите,  с един бутон те се вдигат, кафемашината се е самоподгряла за топло кафе, а кифличките, заложени от вечерта, са изпечени и готови!  След като тръгнете за работа, къщата ви изпада в „хибернация” – всички процеси се поддържат на минимален енергиен режим, бдяща охрана от сензори и камери следят за безопасност, крадци и всякакви аварии. Ако заминете за чужбина, няма проблем – през интернета на  хотела в Алпите можете да видите и да контролирате всичко във вашия дом – дори през камерите ще видите дали чистачката работи съвестно...!

А след като не сте вкъщи и не използвате енергия, на практика това означава, че фотоволтаичните панели на покрива ви произвеждат електроенергия, която директно продавате на елекроразпределението – т.е., докато вие си почивате, вашият дом печели пари и вие можете във всеки един момент дори от телефона си да видите каква сума сте натрупали!

Всичко, описано дотук, е възможно и не е непосилно за всеки един инвеститор! Цената на подобна „хоум аутомейшън” в сравнение с ползите, които носи на собственика, е относително ниска и се  изплаща за няколко години от енергийните печалби от оптимизация на енергопотреблението и отоплението, да не говорим за комфорта на обитаване и сигурността! Подобен дом щади околната среда  и генерира по-малко въглероден двуокис на квадратен метър от обикновените строежи, а също и цената му се запазва във времето поради по-малката амортизация и добавената стойност!

Като епилог можем да заключим, че е време като решим да строим или ремонтираме, да поставим на нашия архитект и инженер въпросите за интелигентната сграда - дали няма да може и нашият Дом да получи повечко Разум.
                                                                                                                   арх.Александър Томов

 

статии - архитектура

  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ
  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО

 

СТРОИТЕЛСТВО НА КЪЩИ Над 150 идейни проекти

Груб строеж на къщи и вили.
Цялостно изграждане. Вертикална планировка. Озеленяване

 

 

 

 


© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Reklama