ЖИЛИЩА

» Обзавеждане на детска стая

Обзавеждане на детска стая - приказка без край

 

 

 

 

 

 

 Живели някога в  прекрасна къща в едно царство-господарство почти щастливо семейство – мама, татко и две прелестни дечица. Имали си всичко – уютен дом, невероятна градина, новичка карета и още много, много хубави неща.

Нямали си само едно – подходящо за малките палавници обзавеждане на слънчевите им стаи. Търсили мама и татко навсякъде – и в села, и градове удобни креватчета и практични гардеробчета, малки масички и пъстри перденца, и никъде не открили. Сръчните майстори в това царство правели само мебели за големи хора, защото децата нали и без това щели да пораснат?!

И нямали избор добрите родители, които много обичали децата си и искали да направят нещо специално за тях, запретнали ръкави и лека-полека сами се научили как да изработят за своите съкровища истински детски мебели. И тогава най-после заживели щастливо! А от всички околни царства започнали да се стичат също добри мама и татко, да видят и да направят също най-красиви и практични масички, столчета и легълца за своите послушни дечица!
И приказката свършва щастливо.

Днес за всички майки и татковци не е проблем да открият в препълнените с предложения мебелни магазини най-хубавото за своите още по-хубави и добри деца.

А  самият избор се превръща във вълнуващо преживяване и за децата, и за възрастните – децата са щастливи, защото ще притежават най-после свое царство с прекрасни мебели, които стават и за игра, а родителите неусетно се връщат в приказката на своето детство.

Стараейки се да предоставят на своите наследници всичко, за което те са мечтали някога, пропускат някои наложени правила при обзавеждането на една детска стая.

Обзавеждането на детските стаи се подчинява на отделни периоди, свързани с растежа на децата. Когато се проектира и изпълнява обзавеждане, са възприети периодите за възраст на децата от 0 до 1,5 години, от 1,5 до 3 години, от 3 до 6 години, от 6 до 10 години и от 10 до 18 години.

 

 

 

Вътрешните пространства на детските стаи се организират и обзавеждат в зависимост от специфичните изисквания за отделните възрастови групи. Тези изисквания са изразени най-ярко по отношение на разполагането на леглата, местата за съхраняване на дрехи и играчки, работните места за детски и образователни занимания. Строго се спазват и изискванията за обработването на пода, стените и тавана с нетоксични материали, ергономични цветове и антистатични покрития.

 

Разполагането на леглата зависи от техния брой и от големината на помещението. Специалистите предлагат разнообразни схеми за разполагане на едно, две или три легла. Прилагат се схеми за разполагане в една линия - едно след друго, под ъгъл, едно над друго, едно над друго под ъгъл и др.

Мебелите за съхраняване на дрехи, едри предмети и играчки са корпусни, от леки материали и много често са подвижни, което създава възможност за лесно пренареждане и трансформиране. При избора на цветове за мебелите в детските стаи се дава предимство на ярките и жизнерадостни цветови съчетания.

Работните места са самостоятелни или обособени като части от мебелни секции или трансформиращи се изделия. Всички мебели за работните места трябва да бъдат ергономични и с нетоксични покрития.

Подходящите и усъвършенствани конструкции дават възможност за регулиране височината на седалката и наклоните на облегалката при работния стол в съответствие с растежа на детето. Много често с променяща се височина и наклон се конструират и масите в детските стаи.

Важно изискване е възможността за лесно почистване на стените, подовете и мебелните повърхности, а задължително е ъглите и ръбовете на всички мебели и предмети в детските стаи да бъдат заоблени.

 

» Обзавеждане на детска стая

 

 

 

 

 

 

Естествено дърво в оригинална интерпретация