ЖИЛИЩА

» Обзавеждане

Диванът – мълчалив добър приятел

Как да го изберем?

Човек има много добри познати, но истинските приятели са броят на пръсти.  На тях засвидетелстваме уважението и привързаността си.  На най-близките приятели отреждаме централно място в живота си.

Диванът е тази част от обзавеждането на дома, на която се отрежда винаги най-централното и важно място в дневната. Е, заслужил тази почит, диванът не е ли един от най-добрите ни приятели, станал неразривна част от ежедневието ни?! Но как да го изберем така, че да бъде едновременно удобен, красив и дълготраен – все пак човек не сменя току-така приятелите си?!

Диванът като център на дневната зона 

Въпреки шеговитата асоциация, към мебелите и техния избор е необходимо да подхождаме изключително сериозно, защото те наистина са много важна част от домашния уют, към който всички се стремим.

Като основна мебел в конфигурирането на дневната зона, при избора на диван трябва да се вземат предвид редица фактори. Не само цената трябва да е водещ  пункт, а и тапицерията, цветът, размерите, видът на механизма, ако има такъв и разбира се, пълнежът на възглавниците.

Най-евтини са моделите с изкуствена кожа, а най-скъпи - тези с естествена. Разликата в цената на един модел с изкуствена и естествена кожа може да е почти двойна, но изкуствената кожа, въпреки известното й отричане, си има и своите предимства – лесно се поддържа, не по-малко здрава е, а и се предлага в много по-богата цветова гама.

Разнообразните тъкани – традиционните жакардови, актуалните сега ленени дамаски и новите съвременни материи като микровелур и грид например, също създават невероятно разнообразие във визията на диваните.

В повечето фирми-производители предлагат голям избор от дамаски, така че всеки клиент може да открие вариант, който го удовлетворява като цветово решение и десен, подходящи на останалото обзавеждане в жилището.

Разнообразните тъкани създават невероятно разнообразие във визията на диваните.

Многообразието при моделите дивани започва от традиционните „двойки” и „тройки”, преминава през ъгловите конструкции и стига до нестандартни конфигурации, състоящи се от различни модули, като много актуални са моделите, комбинирани с лежанки.

Размерите на предпочетения модел трябва да са съобразени с големината на помещението, за което е предназначен дивана. Обемистите модели едва ли са най-доброто решение за недостатъчно просторни помещения, защото „превземат” стаята и ограничават свободата на предвижване.

 Когато се избира диван, който освен за сядане, ще служи и като допълнително легло, вариантите са модел с разтегателен механизъм или дълбоко канапе с големи свалящи се възглавници, като след тяхното отстраняване се оформя удобно легло.

От голямо значение при покупката на диван е той да бъде удобен на този, който ще го ползва. Предлагат се както по-твърди, така и модели, в които почти „потъваш”. Разликата е в пълнежа, като разтегателните дивани обикновено са по-твърди. Усещането за потъване създават силиконовата вата и пух. Другите основни материали са обикновеният дунапрен и латексов пълнеж.

Корпусът на дивана не се вижда, но определя здравината му. Изработва се от ПДЧ или масив, чиято цена е по-ниска.

При подлакътниците на диваните също има модни влияния.

При подлакътниците на диваните също има модни влияния. Все по-актуални стават дървените подлакътници с ширина минимум от 30 см., които могат да се използват като допълнителна странична масичка. Освен повече функционалност, при разработване на нови модели се залага не само на нови форми и различен дизайн, но и на ефекта от детайлите – подлакътници, гърбове, крачета от метал и дърво са акцентите, които придават оригинално излъчване на всеки един модел.

 На мебелния пазар у нас се предлага голямо разнообразие от  дивани – българско производство и внос. Със сигурност всеки би могъл да открие нов „приятел”по свой вкус, чийто единствен недостатък нека бъде скромното му мълчание!

 

  

 

 

 

» Обзавеждане

 

 

 

 

 

 

Етажерки. Рафтове

Етажерки. Рафтове

Сгъваемо легло - Como

Сгъваемо легло "Como"
80 X 190 см.

Облицовъчен камък

Облицовъчен декоративен камък

Таванни вентилатори

Таванни вентилатори

Декоративни полиуретанови греди

Ръчни душове

Ръчни душове

 


Естествено дърво в оригинална интерпретация


© 1994 - 2019 jilishta Products. All rights reserved. Reklama