ЖИЛИЩА

    СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

дограми

Какви да бъдат “очите на дома”?

Дограмата – основни характеристики и видове

Едва ли някой си спомня кога и как за първи път прозорците са били наречени “очите на дома”, но е факт, че няма сграда или жилище без своя “поглед” към околния свят. Е, изключения има, но те са обект на друга тема.
Днес, в стремежа си да намалят разходите за отопление много хора предприемат ремонти с цел подобряване топлинната ефективност на жилищата си, а първата стъпка е подмяна на дограмата.

Това е съвсем обяснимо,  тъй като е известно, че през прозорците "излита" най-голямото количество топлина, като в дадени случаи загубите  достигат до 60%. Изборът на вид и марка дограма е труден процес, който зависи от личните предпочитания и планираните за ремонт финансови средства. Какви са все пак основните характеристики на дограмите и видовете дограма?

Алуминиева дограма

ограма

Дървена дограма

Основни показатели

характеризиращи дограмите:


- Материалът, от който е изработена дограмата – това е характеристиката, според която се прави основното разделение на видове дограма. Основните материали, от които се произвежда дограма, са дървото, алуминия и PVC, което и определя основните видове дограми.

- Брой камери на дограмата – тази характеристика се отнася основно за PVC дограмите, като моделите варират между 3, 4, 5, 6-камерни. Броят на камерите има пряка връзка с коефициента на топлопроводимост и шумоизолация. По-големия брой камери осигурява по-висока степен на топлоизолация и шумоизолация, но и от своя страна оскъпява дограмата.

- Стъклопакетът - много важен елемент на дограмата, защото играе огромна роля за изолацията, видимостта и пропускането на светлината. Той може да бъде еднослоен, двуслоен и трислоен, в зависимост от броя на стъклата, а те от своя страна могат да бъдат както еднакви, така и различни по отношение на материал, дизайн и пр.

Освен обикновени стъкла, се предлагат и оцветени стъкла, а напоследък голям интерес предизвикват ниско емисийните стъкла, които подобряват топлоизолационните качества на стъклопакета. Разстоянието между отделните стъкла може да е въздух, но може и да бъде специален газ – основно аргон, който притежава по-малка топлопроводимост и повишава изолационните качества.

- Обковът - също важна част от дограмата. Това са дръжките, пантите и механизмите на дограмата. Тъй като те са подложени на най-много движение и натоварване, от тях зависи също издръжливостта на дограмата.

 

Основни видове дограми


 Дървена дограма

Дървото е естествен строителен материал, екологично чист,  познат от най-дълбока древност с неоспорими изолиращи качества. В сравнение с останалите материали, влагани в производството на дограми, дървото има най-голям коефициент на топлоизолация. По дървените профили не се образува конденз.

Дървото обаче е материал, който изисква определена поддръжка и трябва да бъде защитен със съответно покритие повече или по-малко срещу влиянията на околната среда.

Дървена дограма със стъклопакет е най-подходяща за жилищни помещения. Използваната дървесина е: бор, ела, смърч, а напоследък вътрешната част на дървените профили се подлепва с дъб, махагон, дива череша и др., което създава още по-голям комфорт в помещението.

Дебелината на профилите е 58, 63 и 68 мм, дву- или трислойно слепени за по-големите дебелини и са лакирани в различни цветове с професионални и екологични лакове за дърво с UV защита.

Предварително профилите се грундират с грунд комбинация от алкидни смоли и акрилна диспенсия, позволяваща идеално проникване в дървото и много добро свързване с лака. Определено дървената дограма притежава много предимства пред алуминиевата и PVC дограми, но се нуждае от повече грижа и поддръжка. Недостатък е и нейната слаба пожароустойчивост.

 

Алуминиева дограма

Алуминият е многофункционален лек материал с минимален разход за поддръжка. Има дълъг живот, устойчив е на метеорологични условия и корозия, може лесно да се формова и да се преработва многократно с минимални загуби на материал.

Алуминиевата дограма е много здрава и на практика вечна. Алуминият не корозира от влагата, не се влияе от големите температурни разлики и запазва структурата си завинаги. Позволява сложни архитектурни решения. Използва се за помещения с най-различно предназначение. Лесно се поддържа и осигурява много висока плътност при затваряне.

От друга страна обаче, алуминият е добър проводник на температура, което означава, че за направата на прозорци за жилище или офис, алуминиевият профил да бъде с термично прекъсване. Това са пластмасови вложки (изработени от полиамид), които разделят профила на две части, като по този начин разграничават вътрешното от външното пространство. Ширината на термомоста е от съществено значение за добрите резултати. Препоръчва се избор на алуминиев профил с термично прекъсване минимум 16, а желателно е да бъде с 20 и повече мм

Традиционно дограмата се предлага в бял цвят, но профилите могат да бъдат прахово боядисани практически в цялата цветова гама по каталога RAL, което естествено, повишава цената.

Алуминиевата дограма се използва навсякъде, където съществуват повишени изисквания за здравина. Затова този материал доминира при изграждането на зимни градини и окачени фасади.

На пазара се предлага и алуминиева дограма без прекъснат термомост, известна още като "студен профил". Нейното използване в жилището също е възможно, но то се ограничава до направата на вътрешни врати, предимно на бани и тоалетни, вътрешни преградни стени и други интериорни решения.

Приложима е и за остъкляване на тераси, които не се отопляват. Монтирана на външна стена в отопляемо помещение с висока влажност на въздуха, гарантира образуване на конденз и мухъл, затова такъв вид употреба не е желателно.

Дограма от PVC профили

Задържа по-добре топлината и пропуска по-слабо студа отвън. Притежава всички качества що се отнася до уплътнение, поддръжка и външен вид, но с по-добри топлотехнически характеристики, което избягва недостатъците на алуминиевите профили. PVC не корозира, а като термопластичен материал при рециклиране запазва всичките си качества. Дограмата от PVC привлича с дълготрайността си и евтината си поддръжка.

Поливинилхлоридът (изходния материал за PVC дограмата) е полимерен материал и остарява с времето, но за сметка на това е много добър изолатор на температура.

Фирмите - производители на профили развиват непрекъснато своите технологии, влагайки все по-усъвършенствани съвременни модификатори, удължаващи експлоатационния срок и способстващи за по-малката промяна на външния вид във времето.

Благодарение на многокамерната си конструкция, PVC-дограмата притежава отлични топло- и звукоизолиращи свойства, а колкото по-голям е броят на камерите, толкова по-добра е топлоизолацията, но съответно и по-висока става цената на прозореца.

Освен масовия бял цвят се предлагат много други цветове и декорации, имитиращи дърво. Дограмата от PVC е издръжлива на климатични промени, защитена е от UV-лъчение, цветовете са дълготрайни. PVC дограмата старее по-бързо от алуминиевата поради органичния си произход.

Bookmark and Share  

 


 

 

дограми

 

  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

 

 

 

 

 

© 1994 - 2012 jilishta Products. All rights reserved.

 

Архитектура Архитектурни проекти За банята За кухнята За детската За спалнята Отопление Камини Мебели Интериорни детайли За градината