ЖИЛИЩА

    СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

Изолации

Ремонт на балкон с хидроизолация от Ceresit
Балкон без влага, мухъл и плесен

Предимствата да живееш в къща с двор или красива градина са безспорни, но безспорен е и фактът, че голяма част от нас живеят в апартаменти, в които единственият свободен допир до околното пространство става като излезеш на балкона!

Но едва ли се замисляме, надничайки навън, каква ценност всъщност за нас е той. Според специалистите балконът е архитектурна форма, която се определя като открита използваема площ върху конзолна конструкция, издадена пред фасадата на сградата, оградена с парапет или друга преграда.

Макар и обикновено с много малка площ, балконът е и двора, и градинката и мястото ни за отдих на въздух и слънце, та дори и мястото, откъде можем да си комуникираме свойски със съседите.

И точно заради това балконът е тази, най-външна част от жилището, която заедно с покривите и външните стени, е изложена най-често на променливите външни атмосферни условия, което го прави особено поддатлив на корозия.

Например, през лятото балконите и терасите с южно изложение могат да се нагреят до +70°С, а през зимата температурите могат да паднат до –30°С. Натрупващ се при снеговалеж, а после топящ се сняг, както и водните натоварвания от дъждове, съчетани с огромните температурни разлики могат понякога да ограничат значително използването на балконите.

 

Те обикновено са покрити с керамични или непорьозни плочки, които се поддържат лесно и създават атрактивен външен вид, но керамичното покритие само по себе си не осигурява достатъчна защита от дъжд, сняг и високи температурни амплитуди, т.е.,  не осигурява 100% хидроизолационна бариера.

Първо, водата може да бъде просмукана през фугата и след това през лепилото, с което е залепена плочката. Тези „невидими” атаки могат да доведат до разрушаване на керамичното покритие на пода или на стената, както и на основата в следствие на корозията, причинена от замръзването на водата.

Задържането на вода под повърхността на плочките може да доведе също и до развитие на микроорганизми, мухъл и плесени, които да нарушат здравословната среда за живот на обитателите на сградата.

Увреждането на покритието е признак или на неправилно полагане на плочките, или на
неправилна подготовка на основата, индикация за което са:
- кухо звучене при почукване по плочката
- скърцане при стъпване върху плочката
- наличието на надрасквания и напуквания по повърхността на плочките

Увредените плочки трябва да бъдат подменени. За съжаление, в повечето случаи се
налага ремонт и цялостна подмяна на керамичното покритие на балкона, което, разбираемо, е свързано понякога с непланирани разходи. И за да бъде проблемът решен кардинално и за дълъг период от време, както и да се осигури ефективна защита от проникването на вода и корозия на балкона, е необходимо се направи ремонт с полагане на подходяща хидроизолация с взаимосъвместими материали.

Неизползванeто на правилните материали може да доведе до сериозно увреждане на покритието, което ще наложи често предприемане на мерки за подмяна и ремонт.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изолации

 

  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ