ЖИЛИЩА

»интериор

Мозайките – древно изкуство с актуално присъствие
Мозайките като интериорен елемент

Произходът на това изкуство трябва да се търси в древния изток - Шумер, Месопотамия и Египет, както и Крит, и Древна Гърция. Истинският й разцвет се вижда в прилагането на мозайки при създаване на паметниците на старо-християнското изкуство и през византийската епоха. Още от древността за направата на мозайка се използват както взети директно от природата материали с минерален произход, така и специално създадени за целта модули от керамика или стъкло. Мозайката от самото си възникване се смята за изключително с характеристиките си изкуство и нейните автори винаги са били почитани заради забележителното си майсторство и редкия си талант.

Tyxo.bg counterTyxo.bg counterИ днес мозайките са един от най-интересните продукти, предлагани в сферата на вътрешната архитектура. Поради своeтo многообразие и сложна изработка, мозайките са предпочитан интериорен елемент – ефектното им присъствие създава различна и уникална атмосфераq в което и да е помещение. Мозаечни пана могат да освежат както  кухнята или трапезарията, така и да бъдат отлична декорация в банята, дори и в хола. Разнообразието в цветовете на естествените камъни дава възможност и на самите мозайки да бъдат уникални и неповторими в своето съчетание на цветове и фигурална подредба.

Съвременните дизайнери, търсейки стилни и оригинални решения за декорация на жилищното пространство, се спират все по-често на използването на мозайките като интериорен елемент. Те съживяват традиционната керамична мозайка, придават й модерно звучене, превръщайки я в начин на общуване, изразяване на тенденции и стил на живот. В съвременното приложение на мозаечни декорации се откриват символи, цветови и фигурални съчетания, характерни за нашето време.  Днес мозайките превръщат обикновени обекти от ежедневието в произведения на изкуството, докосващи сетивата и поразяващи със забележителния си ефект и внушение.


 

»интериор