ЖИЛИЩА

Списание Жилища
НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ АРХИВ НОВ БРОЙ ПРОЕКТИ НА КЪЩИ / РАЗПРЕДЕЛЕНИЯ, ФАСАДИ/

статии - декорация

Стъклените козирки – подслон за влюбени

Характерен декоративен елемент

Лято е. Слънцето сякаш гали с нежни пръсти закопнелите за топлина души и тела. И изневиделица се появява облак, небето се намръщва сърдито и изневиделица се изсипва непредвиден от синоптиците дъжд.

На улицата сме, а чадърът е останал някъде в къщи... И всички вкупом се втурваме да търсим някакво сухо местенце, където да се скрием от неприятните мокри струи, които безмилостно унищожават новата лятна рокля или творението на именит коафьор.


Вариант 1: Вмъкваме се в отсрещния лъскав магазин и от неудобство от любезните продавачки купуваме нещо, съвсем непотребно в момента.
Вариант 2: Слава богу, наблизо има прилично кафене и убиваме неочакваното дъждовно “междучасие” над чаша с каквото и да е там питие.
Вариант 3: Вмъкваме се във входа на близката сграда, с уговорката, че не е заключен, или се сгушваме, треперещи под входната й козирка. Ако, разбира се, предвидлив архитект е проектирал такава!
Вариант последен: Продължаваме пътя си, правейки се, че някакъв си дъжд не е в състояние да развали доброто ни настроение, макар тайничко да “благославяме” наум, как така никой не се е сетил да предвиди поне един входен заслон.

Индивидуалните сгради трябва да бъдат проектирани с добре оформени входове, които да защитават входните врати и прозорци от неблагоприятното въздействие на атмосферните агенти: вятър, дъжд, сняг, слънчево греене, висока и ниска влажност и т.н.

В проектите на жилищните, а и обществени сгради, задължително се изграждат добре оформени входни пространства навътре в сградата или на линията на фасадата, най-често със стоманобетонна козирка. Тя осигурява необходимата защита от атмосферни влияния, но същевременно намалява и осветеността. Много често се случва да липсва такова оформление – било то поради разминаване с одобрената концепция за архитектурна визия на сградите, или просто по редица неясни причини.

Осигуряват се единствено заслони във фасадните ниши на входните врати, които са дълбоки, колкото е дебела фасадната стена.

В тези случаи е крайно необходимо да бъдат монтирани допълнително козирки, които освен чисто практическа функция, ще осигурят и оригинален, запомнящ се вид на фасадата. Козирките се проектират и изработват като декоративен елемент на сградата, според конкретните размери.

Много често за целта се използва орнаментно бяло или цветно стъкло, поликарбонатни плоскости с детайли от ковано желязо, които придават завършен вида на целия ансамбъл. А за обитателите и преминаващите по улицата хора остава естетическата наслада, разбира се, и практическата полза от един елегантен  и завършващ визията на сградата елемент, какъвто са входните козирки.

 

 

 

 

статии - декорация

 

  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

 

КАМАРА НА АРХИТЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

Забележителна дървена конструкция, тип пергола, над верандата

Уникално архитектурно решение - Реконструкция в задния двор

 

 

 

 

 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Reklama