Списание Жилища
РЕКЛАМА В СПИСАНИЕТО
АРХИВ  
НОВ БРОЙ ПРОЕКТИ НА КЪЩИ / РАЗПРЕДЕЛЕНИЯ, ФАСАДИ/ 65 проекта в сайта

статии - обзавеждане

Мебели за релакс - кресла и фотьойли

Според специалистите фотьойлите се отнасят към креслата от групата на седящите мебели. Тази група мебели са предназначени за хранене, работа, почивка, разговори, гледане на телевизия и др. Като първостепенна функция в последните години на тези мебели се налага ролята на „инструменти” за възстановяване или релаксация.

фотьойлите

Сядането се приема като форма на физическо облекчение, поради което формата на  мебелите е необходимо да бъде съобразена с анатомичното устройство на човешкото тяло. Част от причините за болките в гърба, артритни и ревматични увреждания са дължат и на понякога неподходящата конструкция на мебелите за сядане.


При проектирането на фотьойлите е постигнато максимално удобство за почивка и възстановяване с пълноценно отпускане на тялото в подходящата конструкция на мебелите. Възможността за почивка и релакс е постигната след извършване на продължителна изследователска работа върху формата, размерите, регулиращата се трансформация и свойства на материалите, които имат комплексно въздействие върху отделните области от тялото.

Дългогодишна експериментална и изследователска работа в тази насока е извършена от д-р Акерблом – Швеция, който прави обширни изследвания и многобройни опити като установява оптимални размери и форма на елементите от конструкциите на седящите мебели. Резултат от това изследване е създаването на т. нар. „линии на Акерблом за стола и креслото”.

 

Фундаменталното изследване на д-р Акерблом е наречено „5000 години седим неправилно”, в резултат на което се въвеждат основни правила при проектиране на фотьойлите, с които се постига и повишаване степента на комфорт. Тези правила обхващат конкретизирането на някои основни параметри:

  • височината на сядане е 37 см като седалката е наклонена назад с 6 до 10 градуса
  • широчината на седалката трябва да бъде до 51 см
  • наклонът на облегалката да бъде до 120 градуса
  • задължителна извивка (подплънка) на облегалката в лумбалната област (в кръста) за отпускане на мускулите и поддържане на торса, наречена чупката на „Акерблом”.

фотьойлите

При спазване на тези правила изработените фотьойли осигуряват разтоварване на мускулите чрез подпиране в кръста и облекчаване на гръбнака. Допълнителен ефект за релаксация и комфорт се постига с въвеждането на висока облегалка за подпиране на главата и облекчаване на шийните прешлени. Използването на регулируеми за наклон и височина седалки и облегалки създават индивидуални положения за релаксация. Особено ефектна е релаксацията при регулируемо повдигане на краката на седящия с подходящи конструктивни елементи и с използване на самостоятелни изделия за опора – напр. табуретки.

 

 

 

Bookmark and Share  

 

Изборът да живеем в компанията на мебели от GAUTIER е като истинска любовна афера: няма само кратка страст, а връзка за цял един живот! Колекцията SETIS – стилно интериорно решение

 

 

статии - обзавеждане

 

 
 

 

  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  МЕБЕЛИ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

 

 

 

 

ВРЪЗКИ ЗА МЕКА МЕБЕЛ
maxdivani.it
die-collection.de
casa-nova.fr

 

 

 

© 2009 jilishta Products. All rights reserved.