ЖИЛИЩА

» Обзавеждане

 

Специалистите съветват...

Мебелите в жилището – знаем ли как да се грижим правилно за тях?

Всяко ново жилище е като само маркирана картина, която тепърва ще се дорисува, за да се превърне в радващо окото платно. Празните помещения се превръщат в дом едва когато се подреди цялото обзавеждане – от мебелите до завесите и саксиите с цветя.

Но дали знаем как  да се грижим за своите мебели така, че да ни служат възможно най-дълго? Именно затова потърсихме за съдействие специалисти от фирми, производители на мебели – убедени сме, че техните съвети ще бъдат от полза на всички ни, не само на новодомците!

Грижите за мебелите започват още от доставянето им на прага на жилището.

Първата стъпка е свързана с разопаковането и монтажа:

 • Разопаковането трябва да се прави ръчно – да не се използват ножове или други остри предмети.

 • Всички кламери от основата на диваните да се отстранят с клещи.

 • При монтажа на краката – трябва да става особобено внимателно, без използването на сила,  да се завият докрай.

Основна грешка е неправилното  натоварване на мебелите:

 • Диваните няма да издържат дълго време, в случай че се натоварват неправилно: подлакътниците и гърбовете не са за сядане. В случай на прекомерно натоварване, пълнежът може да се деформира, а шевовете да се скъсат. Меките възглавници за гърба имат пълнеж, който е подобен на този на възглавниците за спане -  периодичното  изтупване ще удължи живота им.

 • При транспорта е възможно подлакътниците и гърбовете да се деформират: изтупването  ще им възвърне оригиналната форма.

Някои от причините за бързо износване на меките мебели са:

 • Сядането с дънки върху мебели със светла дамаска може да причини оцветяване на дамаската.
 • Трябва да се внимава също и с твърди предмети като: портмоне или ключове в задния джоб на панталона или по-остри колани, които могат да повредят облицовката.
 • Внимание: Дамските чорапогащници действат като шкурка на дамаската.
 • Домашните животни с техните нокти също допринасят за по-бързото износване на облицовката.
 • Продължителното триене на едно и също място при текстилните облицовки може да предизвика  образуване на мъхчета.  Това е механичен процес, който в някои случаи не може да се предотврати. По тази причина това образуване не може да бъде основание за рекламация.

Елементарни опасности, които трябва да се имат впредвид:

 • Съблюдавайте минимално разстояние от 30 см до източници на топлина. Топлината поврежда облицовката, както и пълнежа.
 • Пълнежът реагира на влага и може да се деформира.
 • Много близка и силна халогенна светлина, и преди всичко директната слънчева светлина ускоряват избеляването на материите. Съобразете се с този ефект, когато решите да докупувате мека мебел, за да допълните мебелния ансамбъл в жилището.

Разлики, които могат да се получат:

 • Твърдостта на пълнежа може леко да варира – дори и той да е еднакъв при различните модели. Тя зависи например и от размера на площта за сядане.
 • Оптически разлики могат да се наблюдават при смяната на функцията на един модел /например при добавянето на механизъм за разтягане/.
 • Размерите, зададени в схемите на мебелите, са приблизителни. Тъй като тези мебели са меки, те не могат да се произвеждат и измерват с точност до милиметър. Разликите във височина на различните дивани от една композиция могат да се изравнят чрез нивелиране на краката /ако няма такава възможност, да се използват подложки/.
 • Един диван, тапициран с кожа, ще има значително по-голямо количество шевове от същия, но изработен с дамаска.

На пазара се предлагат различни видове тапицерии за мебели. Какво е необходимо да знаем, за да направим най-добрия  избор:

Важно е да се избере правилната облицовка за различните модели. Не всеки модел е възможно да се произведе с всички видове материали.

Трябва да се отчете, че при различните изработки гънките са също различни. Например, кожата се отпуска и леко се деформира при натиск и телесната топлина. По-тънките и слаби материали образуват значително повече гънки.

 

 

  

 

 

 

» Обзавеждане

 

 

 

 

 

 

Етажерки. Рафтове

Етажерки. Рафтове

Сгъваемо легло - Como

Сгъваемо легло "Como"
80 X 190 см.

Облицовъчен камък

Облицовъчен декоративен камък

Таванни вентилатори

Таванни вентилатори

Декоративни полиуретанови греди

Ръчни душове

Ръчни душове

 


 

Естествено дърво в оригинална интерпретация