ЖИЛИЩАНАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВИНИ БЛОГ РЕМОНТИ - ОБЯВИ Абонирайте се за RSS канал
ЗА КУХНЯТА ЗА БАНЯТА ЗА ДЕТСКАТА ЗА СПАЛНЯТА
     

обзавехдане за банята

                 

История  на керамичните плочки

Керамиката за настилки и облицовки е позната и произвеждана още от дълбока древност.  По подобие на  ръчно формованите древни тухли,  са формовани и изпичани в пещи с дървено гориво и по-тънки форми, а именно - древният прародител на  плочките.

През вековете техниката се е модернизирала, а като начало на съвременните индустриални производства може да се приеме периодът 1920 -1940 г., когато в Англия и Италия се създават първите специални фабрични производства на настилъчна и облицовъчна керамика, глазирана и неглазирана, с качества, подобни на днешните. Разбира се, от тогава технологиите са подобрени многократно, а  целта винаги е била да се произвеждат по–здрави  и по-издръжливи продукти, с  по-скоростни производствени процеси и на по-ниска себестойност.


Като основа на съвременното индустриално производство на плочки може да се приемат  вече модерните фабрики в областта около Модена, Италия и около Имола и Фаенца, областта Романя, Италия.

Всъщност, именно от думата Фаенца произлиза и наименованието фаянс, което всички ние използваме днес!

Първоначално методите на производство на керамични плочи са били доста  дълги като цикли – изпичане в бавни тунелни пещи на отпресованата заготовка /бисквитата/, после глазиране и отново дълги изпичания – всичко това е траело дни на незавършен цикъл и  разбира се,  високи разходи за труд и  енергия за квадратен метър или бройка продукция.

 

С навлизането на съвременната механика, роботика и автоматика, и специално  в  индустриалната област край Модена - Италия,  през 60-те години на 20-ти век започват да изникват като гъби предприятия, които формират световен център за индустриално керамично  производство.

Към 1985 г. там те наброяват над 250 предприятия, които задоволяват  огромните вътрешни и външни нужди от облицовъчна керамика.

В днешно време подобни центрове/клъстери/  има и край град Кастелион, Испания, край Измир – Турция  и  Фошан - Китай.

Видове  керамични плочки 

Видовете плочки  могат да бъдат разделени най-общо като начин на производство и начин на приложение. След  традиционните производства на т.нар. бикотурни (т.е., двойно изпечени) плочи,  идват и скоростните технологии на производство, при които всичко се полага веднага и изпичането е  само едно и то много бързо (макс. до 60 мин.) в модерни ролкови пещи.  По този начин  се произвеждат в момента почти всички стенни и подови плочи, включително и  т.нар. гранитогрес .

Теракота / клинкери

Теракотите са почти първите  керамични продукти, които,  разбира се, са еволюирали и в наши дни техническите им характеристики са съвсем задоволителни, а приложението им многообразно. Всъщност “теракота” означава “изпечена земя”. Значението на думата е буквално – ясно е от какво се правят плочите, а формоването става ръчно в калъпи (и до ден днешен този метод се използва  за висока артистична употреба), или   в механични матрици с преси и други способи като екструдиране – чрез изтегляне на пластичната суровина.

Поради нестабилността на земноглинестата суровина,   теракотите се изпичат два пъти при бавни цикли в тунели или камерни пещи. Могат да бъдат  по-дебели и здрави – до 3-4 см,  глазирани и неглазирани. Използват се при обзавеждане на рустикални интериори, външни площи, направа на  стълбища и др. Характерният червен цвят придава оптическа топлина и естествен античен  облик на помещенията.

В последните 25-30 г. изкуството на теракотата се доразви индустриално  и чрез по–нови технологии се произвеждат т.нар. клинкери, които са с относително подобни външни характеристики (форма, цвят, дебелина, тегло), но са с голяма здравина, ниска водопоглъщаемост, студоустойчиви са и могат да се използват масово  за облицовки  на басейни, площи с  висока  влажност и тежък трафик, индустриални помещения, а също и  като фасадни  панели  чрез закрепването им по сухи или влажни методи.

Стенни плочки – фаянс 

Може би това е най-разпространената и позната керамична облицовка, използвана за стени на бани, кухни, лаборатории, места с водни и мръсни процеси (метро, гари, автосервизи, обществени места и др.). Суровините за производството са в общи линии бели глини, които при изпичане на температура около 1100 С стават доста порьозни и характерното е, че продуктът е лек и подходящ за облицовки на стени.

Фаянсът като цяло не е подходящ за външни облицовки, защото поглъща 18 % вода, която замръзва и разрушава плочката! Глазурите са цветни, гланцови, матови и сатинирани в зависимост от дизайна на колекцията.

В миналото бяха на мода средни и малки формати - 20х20 см и 20х25см, докато сега напредналият инженеринг и технологии, а и модата, налагат  формати като 25х33, 25х40 см, дори и по-големи. Разбира се, само стенните плочки не са достатъчни за добрия интериор – между тях колекционно се полагат ленти от цветни фризове, пурички, акценти и аксесоари също от керамика, с различни ефекти – напр. платина, седеф, бамбук или злато.

Фризовете представляват основни елементи в композирането на  облицовките и  трябва да бъдат предмет на  сериозно проектиране и обмисляне. Понякога  много обикновени плочки при грамотна  комбинация с декорация изглеждат в пъти по–ефектни и скъпи, а в друг случай  елитна керамика страда от лошия  вкус при избора на фризове.

 

Подови плочки – монокотура

При подовите плочи индустрията  извървя сериозно развитие и т.нар. монокотура (еднократно изпечена здрава подова плочка) вече може да се намери  за удивително ниски цени, при това за добро качество, дизайн и цветове. Глините  за производство са  прости, най-вече с локален произход и при сериозното спичане и  добри съвременни глазури дават добри плочки, с многообразно приложение, които отлично се комбинират със стенните фаянсови продукти.

Обикновено фабриките произвеждат паралелно на различните си линии фаянс и монокотура, като моделите са включени в общи  колекции. Подовата монокотура е обикновено с висок клас неизтриваемост и може да се прилага в бани, коридори, кухни и офиси. Поради все още високата си водопоглъщаемост – около 5-6% , тя не е добре да се прилага външно в студени страни, защото температурните амплитуди ще я разрушат за 10-на години.

Форматите са  от 20х20, през най-популярните 33х33 см, а  и по-големи.


Порцеланизирани плочки – гранитогрес

Гранитогресът (това е българското и не най-правилно название за порцеланизираната керамична плочка) е последният и най-модерен керамичен облицовъчен продукт, който вече се прилага  почти навсякъде и измества фаянса и монокотурата в подове, стени и облицовки. Като изходни материали  той също  се произвежда от  глини и  пясъци, като  пресоването му е по-мощно и температурите на изпичане са малко по-високи - до 1200 С.

Гранитогресите са няколко типа в зависимост от технологията:  обикновен глазиран (подобен на монокотурата), но с характеристиките на грес, технически (т.нар. сол и пипер) - цялата плочка е от еднородна маса, без глазура, оцветява се масата и при последните технологии  за греси с двоен слой, като отдолу са от евтина маса, а отгоре има слой с ефекти, скъпи багрила и  релефи.


Общата характеристика на  гранитогреса във всичките му разновидности е, че е силноспечена и здрава керамична плоча, с много ниска порьозност и ниска водопоглъщаемост (под 1 %), изключително студоустойчив и висока абразивна устойчивост.

Това го прави  универсално приложим за  всякаква употреба - както за вътрешни, така и за външни помещения. Форматите при различните производители са от 20х20,30х30 см до широкоизползваните 30х45, 30х60 см, а също и суперпродуктите като 60х60, 90х90 или 60х120 см. Повърхностите са матови, полумат, релефни и  полирани.


Употребява се  за  подове на бани и  влажни помещения, тераси, офиси, магазини и ресторанти, както и за облицовки на сгради и окачени  фасади (при по-големите формати).

Тук може да споменем, че в някои лаборатории вече са постигнати гранитогресни плочи с формат 100х300 см и дебелина 5 мм, които издържат тегло на възрастен човек, така че може да си представим революцията, която предстои в строителните техники с използването на този модерен материал.

Арх. Александър Томов

 


 

 

  

 

 


обзавехдане за банята

 
  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

Ремонт на баня
Лепене на фаянс и теракот

 

 

 

 

 

 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Reklama