ЖИЛИЩА

Къща над реката
Къща-бижу между небето и земята Къща, през която преминава река
НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВИНИ НОВ БРОЙ ПРОЕКТИ НА КЪЩИ / РАЗПРЕДЕЛЕНИЯ, ФАСАДИ/

статии - архитектура

Къща-бижу между небето и земята

Магически модернизъм с минималистични нотки

 

Този невероятен архитектурен шедьовър е проектиран от архитект Джон Робърт Нилсон. Тези невероятни 250 кв.м жилищна площ, построени през 2008 г.,  направо те оставят без дъх и със зле стаена завист.

Къщата е разположена на планинско плато, съвсем близо до езеро в Швеция, а най-впечатляващото й достойнство, наред с всички архитектурни, е зашеметяващата панорама, която се разкрива към околността. Теренът е на две нива:  по-ниската част е на нивото на  плажа на езерния бряг, а втората част, върху която е изградена сградата, е скала, издигаща се на около 23 м над морското равнище.

Изключително силна  връзка между природа и модерен дизайн

Изключително силната връзка между величествената естествена природа и модерния дизайн е умишлено търсена и постигната чрез прости наглед, уж обикновени и изчистени, но всъщност наситени с присъствие прецизни форми.

Дори на моменти се съзират елементи, вдъхновени от будизма и архитектурата на традиционен японски храм, което създава още по-вълнуващ контраст с характерния скандинавски архитектурен изказ.

Големи остъклени фасадни повърхности

Нищо в тази уникална сграда не е оставено на случайността и всички граници между земята, слънцето, езерото и архитектурни форми са станали просто условни.

Варовик, бетон, стъкло, черен гипс и стоманени рамки осигурят съгласуваност между екстериор и интериор. Вътрешният дизайн ясно подчертава разделението на частни и социални елементи. Частта за социална комуникация - дневната заедно с кухнята,  заема почти половината от жилищното пространство.

Интензивното присъствие на дневна светлина се дължи на големите остъклени фасадни повърхности. А личното, частно пространство е разпределено между три спални и три бани.

Съвременни технологични системи улесняват ежедневието на собствениците, както и създават сигурност и безопасност на обитаване.

Дневната заедно с кухнята, заема почти половината от жилищното пространство

Огромният басейн, който визуално сякаш се слива с безкрайната синева на езерото, е “обзаведен”  с приятен кът за сядане и отдих край външна камина, разположен така, че да осигурява защита от хладния вечерен вятър.

За пълноценна естетическа наслада от прекрасния изглед е ситуиран и друг кът с шезлонги.

Къщата е реализирана с много високи изисквания по отношение на дизайн и безупречна прецизност при изпълнението. Което води до съвсем логични и неслучайно присъдени множество архитектурни награди!

http://jrnarkitektkontor.blogspot.com/


 

 

 

статии - архитектура

 

 

  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

 

КАМАРА НА АРХИТЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

 

 

 

 © 1994 - 2020 jilishta Products. All rights reserved. Reklama